sMiLe...Life is so beautiful!!!

A fi tu însuţi într-o lume care caută în mod constant să te facă altcineva, este cea mai mare realizare !

miercuri, 9 martie 2011

Incotro Moldova???

Ajunşi într-o situaţie confuză, cînd în ţară nu este o stabilitate, lumea urmăreşte cu priviri curioase activităţile politicenilor cu una şi acceeaşi întrebare în gînd: Încotro Moldova. Acelaş lucru mă întreb şi eu, căci odata ce am împlinit majoratul sunt conştientă de faptul că viitorul ţării îl reprezint şi eu.
    Cu toate că mulţi consideră că în Moldova se trăieşte greu, este o mare sărăcie, eu sunt de părerea că niciodată nu este tîrziu să ajungi la un compromis, care ar aduce mari facilităţi ţării. Însă, după o mică cercetare făcută am rămas profund dezamăgită de ceea ce fac consătenii noştri cînd pleacă peste hotarele ţării. Cercetarea mea a început de la o curiozitate- chiar îmi era interesant să aflu care este atitudinea celor de peste hotarele ţării faţă de moldoveni. Marea majoritate a rudelor de peste hotare mi-au scris: este bună în ţările din Europa şi mai puţin favorabilă în Rusia şi alte ţări CSI, căci aici încă nu s-au învăţat să preţuiască ceea ce au. Spre exemplu o rudă din Franţa mi-a scris: „Oamenii is diferiti peste tot, ca si la noi! Unii ii iubesc, altii ii destesta; insa la general ...francezii au bune pareri despre moldoveni deoarece sint muncitori, seriosi, cu studii, capabili si destepti in orice, optimisti ,buni ,cu aspect fizic frumos, isteti ,inteligenti !!!!si ei zik asa: *pacat ca nu aveti acte ,voi meritati !!!* e dura asa viata pe care o duceti !!! daca moldovenii toti ar avea acte peste hotarele tarii ,toti ar fi la un nivel foarte inalt ,pentru ca la ei inteligenta si gindirea e inalta --- insa posibilitati nu-s!!!”. Şi nu doar în Franţa este asemenea atitudine şi compătimire, dar şi în alte ţări care au văzut că moldovenii în mare parte pleacă peste hotare să lucreze, nu să facă probleme ţării date. De ce spun că am rămas dezamagită: luînd interviu de la 2 rude care au fost peste hotare, în mai multe ţări - cît din Europa atît şi în tările CSI, am avut ocazia să înleleg de ce cei de peste hotarele ţării cred că Moldova este o ţară foarte săracă. Ei mi-au povestit că consătenii noştri pentru a fi compătimiţi şi plătiţi mai bine încep a se jălui stăpînilor că au mulţi copii, trebuie să-i îmbrace, hrănească, trebuie să le creeze condiţii de trai mai bune ş.a., iar cei de acolo îşi fac impresii că aici este foarte rău de trăit, nu avem ce mînca, că avem condiţii de trai rele, că într-adevăr este foarte rău de trăit în Moldova…Chiar Irina de la care am luat interviu, profesoară de geografie, mi-a povestit un caz: „O femeie din Europa s-a împrietenit cu o moldoveancă şi trebuia să vina în Moldova la nunta ei. Ea avea impresia că aici se îmbracă simplu, la nunţi nu se îmbracă modern, de aceea a venit aici în haine foarte simple, cele mai simple pe care le-a găsit în garderoba sa. Odată ajunsă la Chişinău, ieşind din avion a rămas uimită de felul în care se îmbracă oamenii, de nivelul de trai, pe cînd se aştepta să vadă sărăcie – a văzut un nivel de trai destul de bun. Aici a aflat că şi la noi la nunţi se poartă rochii şi costume de seară şi a fost nevoită să-şi procure de aici haine pentru a arăta decent. La fel a rămas surprinsă și de mîncarea care era pe masă, dacă la ei se pun 2-3 feluri pe masă aici se pun multe și în exces, nu strict calculat ca la Euoropeni.
Din aceste situaţii se poate de tras o singură concluzie - Moldova poate avea viitor decent, însă doar atunci cînd va fi condusă de persoane responsabile, care nu se gîndesc doar la buzunarele lor şi nu-i privesc pe ceilalţi oameni de rind de sus, dar cel puţin fiind aproape la un nivel cu ei, nu financiar, ci din punct de vedere al trăirilor, ştiind ce înseamnă lipsă de bani, probleme în familie ş.a.. Vorbind cu mai multe persoane care au avut ocazia să trăiască nu doar în Moldova am înţeles un lucru: aici nu este rău de trăit, însă pentru a trăi şi a profita din plin de viaţă ai nevoie de bani, dar în Moldova fiind o economie slab dezvoltată este foarte greu să-ţi găseşti un loc de muncă bine plătit şi suficient timp de o lună. Anume lipsa de bani îi determină pe oameni să-şi părăsească Patria pentru un venit mai mare, obţinut prin muncă sîlnică, însă acolo unde nimeni nu îi vede, unde sunt înjosiţi şi nu prea au sprijin decit prin linia telefonică de la cei dragi, şi aceasta atunci cînd au bani pentru telefon! Un exemplu similar, în care o profesoară este nevoită să plece peste hotare pentru a putea plăti cel puţin comunalele mi la povestit Irina, ea la văzut la TV: „Profesoara este din Chişinău, are 3 copii mici, soţ care lucrează la construcţie pe timp de vară, are un salariu de 2000 lei, din care lunar 1000 ii plăteşte doar pentru căldură, 500 pentru gaz şi energie electrică, 100 lunar pentru transport, 300 lunar pentru grădiniţă şi rămîne cu 200 de lei pentru mîncare. Ce viitor au copii ei, cum să le asigure o viaţă mai bună? dacă din salariu abia de are bani destui pentru comunale> în acest caz unica soluţie este plecarea peste hotare.”! Cel mai trist este faptul că sunt foarte mulţi oameni care trec prin asemenea situaţii mai ales pe timp de iarnă.
În ţară se găsesc peroane care încearcă să deschidă noi locuri de muncă prin deschiderea unei întreprinderi, însă fără să reuşească să-şi deschidă întrepreprinderea individuală este atacat de impozitele mari, care trebuie plătite imediat (~6500 lei) şi odată ce începe a produce ceva, nu-şi poate realiza pe deplin produsul în ţară din cauza importului de peste hotare.
Sunt de părerea că odată cu modificarea sistemului economic  Republica Moldova va avea șanse să prospere, însă pînă atunci mai avem multe de îndurat, mai avem de trecut peste foarte multe alegeri pînă vor veni la conducere persoane mai responsabile decît cele care au fost și sunt, dar pînă cînd nu ne rămîne de cît să sperăm că actuala conducere va încerca să facă ceva benefic pentru țară. Si totuși : Incotro mergem? Unde fa fi punctul de oprire, la vest sau la est, la nord sau la sud, sau poate că rămînem  pe loc, ca singuri să acționăm… cît de mare nu ar fi curiozitatea – acestă întrebare nu are un răspuns concret, el va fi obținut doar atunci cînd vom porni cursul mersului, iar pînă cînd doar așteptăm acea zi culminantă!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu